Freiberg’s sykdom er en osteochondrose som hyppigst oppstår hos jenter i 13-15 års alder. De som får denne tilstanden driver ofte med dans og ballett. Årsaken til tilstanden er ikke kjent, men karakteriseres av uregelmessig ossifikasjon av primært 2. metatarsale hode. Mulige årsaker er traume, repetert stress, og forstyrrelse av blodforsyningen til det metatarsale hodet.
Symptomer
Pasienter med Freiberg’s sykdom har som oftest smerte langs dorsale og plantare del av 2. MTP ledd, som også kan ha lett periartikulær hevelse. Bevegelse og kompresjon av leddet gir smerter. Nedsatt bevegelighet oppstår gjerne først i den senere fasen og er forårsaket av artroseforandringer.
Det kan være vanskelig å diagnostisere Freiberg’s sykdom fra røntgen bilder da det i den tidlige fasen ikke er leddforandringer. MR kan være nyttig i den tidlige fasen, og viser da økt signalintensitet i caput på metatarsen som er involvert. Diagnosen stilles hovedsakelig ut fra sykehistorie og klinisk undersøkelse.
Det er viktig å stille riktig diagnose tidlig før irreversible leddforandringer oppstår.
Behandling av Freiberg’s sykdom
Konservativ behandling består av avlastning med krykker i 4-6 uker, eller til symptomene går tilbake. Dette er spesielt viktig i den tidlige fasen før leddforandringene oppstår. Etter at symptomene er gått tilbake er det gradvis økning av belastning ved hjelp av lavbelastede øvelser som svømming, sykling og ellipsemaskin.
Aktuelle differensialdiagnoser er stressreaksjon, seneskader og neurom.
For mer informasjon om stressreaksjoner og apofyseskader se fagstoff om idrettsskader.