Schlatters og Sinding-Larsen-Johansson sykdom er to relaterte tilstander som ofte påvirker unge idrettsutøvere.

Schlatter’s sykdom, også kjent som Osgood-Schlatter sykdom, er en vanlig tilstand som påvirker vekstsonen ved kneet. Den oppstår oftest hos barn og unge som er aktive i sport, særlig i perioder med rask vekst.

Sinding-Larsen er også en skade som påvirker vekstsonen, men på nedre del av kneskålen.

Du kan lese mer om hva en vekstsoner er her.

 

Schlatters og Sinding-Larsen, skader i kneet

Undersøkelse

Både Schlatters og Sinding-Larsen er kliniske diagnoser, og det er sjeldent behov for røntgen eller MR. Dette benyttes ved atypiske symptomer, eller med mistanke om annen årsak til smertene.

 

Behandling

Det mest sentrale tiltaket for å håndtere Schlatters og Sinding-Larsens syndrom er justering av aktivitetsnivået. Dette betyr at man i perioder med oppblussing av symptomer bør redusere eller avstå fra visse typer aktiviteter. Spesielt bør man unngå aktiviteter som direkte provoserer smerte, som for eksempel:

  • Hopping og landing
  • Løping i nedoverbakke
  • Raske retningsforandringer

Ved oppblussing av symptomer kan is påføres det smertefulle området for å redusere smerte, og hevelse.

Det er ikke anbefalt å tøye den fremre lårmuskulaturen da dette kan føre til ekstra belastning på det berørte området. Det samme vil gjelde styrkeøvelser som aktiverer quadriceps kraftig.

Selv om man har Schlatters eller Sinding-Larsens syndrom, er det viktig å forstå at man fortsatt kan være aktiv. Ved å evaluere den totale treningsbelastningen kan man identifisere hvilke aktiviteter som bør reduseres og hvilke som kan fortsettes med. Samarbeid med trener er viktig for å tilpasse treningsmengden og aktivitetstypene til individets tilstand.


Langtidsutsikter og rehabilitering

Langtidsutsiktene for både Schlatters og Sinding-Larsens syndrom er gode. Forventningsstyring er viktig i rehabiliteringsprosessen. Idrettsutøvere bør utvikle gode rutiner for å håndtere symptomer og være forberedt på å tilpasse treningsmengde og hyppighet gjennom hele rehabiliteringsperioden.

Å håndtere Schlatters og Sinding-Larsens syndrom krever en balansert tilnærming med fokus på både kortsiktig lindring og langsiktig håndtering. Med riktig veiledning og tilpasning, kan unge idrettsutøvere fortsette å være aktive og gradvis komme tilbake til sin ønskede aktivitetsnivå.